Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Πρόσκληση του Συλλόγου Επαγγελματιών προς Επαγγελματίες και μη της Σαμοθράκης


''ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ''

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδος. Από την δεκαετία του '70 προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, έχοντας όλα τα προσόντα για να αναδειχθεί σε πολλούς τομείς, και με ισχυρή παρακαταθήκη σε θρησκευτικό και ιστορικό επίπεδο. Οι λόγοι που κρατάνε το νησί μας σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε είναι συγκεκριμένοι.

Ως επαγγελματίες αντιλαμβανόμαστε τα τελευταία χρόνια την αδυναμία του Δήμου Σαμοθράκης να ανταποκριθεί στις διευρυμένες αρμοδιότητές του εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας της πολιτείας να υποστηρίξει έστω και κατ' ελάχιστο την λειτουργία αλλά και την βιωσιμότητά του. Τραγικό αποκορύφωμα της επιλεκτικής μεταχείρισης των αρμόδιων υπουργείων είναι η πρόσφατη μείωση των κονδυλίων προς τον Δήμο αλλά και η απαίτηση για περικοπές του ανθρώπινου δυναμικού του. Η πολιτική αυτή καταδεικνύει την απαξίωση της κεντρικής εξουσίας για τις ανάγκες του Δήμου αλλά και την άνιση μεταχείριση των κατοίκων του νησιού.

Επί τριάντα και πλέον χρόνια η Σαμοθράκη χρησιμοποιήθηκε από όλους τους αιρετούς κάθε βαθμίδας ως το ειδυλλιακό τοπίο για πολιτικά μονόπρακτα που εξασφάλιζαν μια πρόσκαιρη δημοσιότητα για 3000 ψήφους. Ουδείς, ωστόσο, ανέλαβε την ευθύνη των ανθρώπων πίσω από τους σταυρούς, βρίσκοντας άλλοθι στη πεπατημένη οδό της μετακίνησης ευθυνών. Οι βάναυσες αποφάσεις της πολιτείας στέρησαν από το νησί πολλά κεκτημένα, που η ύπαρξή τους ήταν κρίσιμη για την οικονομία μας, με χαρακτηριστικότερα την αποψίλωση του Κέντρου Υγείας, την κατάργηση του Ειρηνοδικείου, το κλείσιμο του ταμείου Εφορίας, την μείωση του στρατού, το κλείσιμο του ΟΤΕ, την κατάργηση της ακτοπλοϊκής με Λαύριο και Καβάλα και τέλος την κατάργηση του τελωνείου όπου μέχρι και σήμερα η Σαμοθράκη, παρά την γεωγραφική της θέση, δεν μπορεί να δεχθεί τουρίστες από την Τουρκία, ούτε κατέστη εφικτή η ένταξή της στο πιλοτικό πρόγραμμα βίζας για τα νησιά του Αιγαίου.

Επαγγελματίες και κάτοικοι του νησιού, με τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις με όλους τους Έλληνες πολίτες, υποχρεωνόμαστε να μεταβαίνουμε στην Αλεξανδρούπολη, καταρχάς για να εκπληρώσουμε τις ίδιες τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, γεγονός που διογκώνει το ήδη υψηλό κόστος και κατά δεύτερον για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας, δικαιοσύνης, διοικητικών υπηρεσιών παρά τα διαχρονικά προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Αυτό το κράτος δικαίου που προτάσσει την ισότητα των πολιτών του, έχει αποδείξει την κατάταξη των Σαμοθρακιτών σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η μοίρα του νησιού είναι στα χέρια μας, αιτηθήκαμε από την αρμόδια Περιφέρεια την ισότιμη μεταχείριση και την ελάχιστη συνδρομή της στην προβολή και τις αναγκαίες δράσεις εξωστρέφειας. Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις των αιρετών, λίγα καταφέραμε, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες περιοχές της δικαιοδοσίας της, καταδικάζοντας το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και άπαντες οι φορείς την περιφερειακής ενότητας Έβρου, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα εκδρομικά λεωφορεία των σχολείων να φεύγουν προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς ποτέ να τους δείξουν τον σύντομο δρόμο για το νησί του Έβρου, στερώντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα αθλητικά σωματεία του Νομού, τα οποία όλος τυχαίως αποφάσισαν ταυτόχρονα να μην μεταβούν στην Σαμοθράκη για την διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της τοπικής ομάδας, η οποία παρά τις οικονομικές δυσκολίες αναγκάζεται να μεταβαίνει σε όλες τις αθλητικές έδρες του Νομού. Σε πλήρη συμφωνία με όλους τους παραπάνω βρίσκονται ακόμη και ταξιδιωτικά πρακτορεία και η Ένωση ξενοδόχων, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να εντάξουν το νησί σε ταξιδιωτικά προγράμματα, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας με τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Μετά λύπης μας και μεγάλης απογοήτευσης, διαπιστώνουμε ότι ο αποκλεισμός και η απαξίωση της Σαμοθράκης είναι τόσο διαχρονικά που κατέληξαν σε παγιωμένη αντίληψη ακόμη και των κατοίκων του ηπειρωτικού Νομού, οι οποίοι παρότι εισπράττουν από την Σαμοθράκη εκατομμύρια ευρώ ετησίως από εμπορεύματα και υπηρεσίες, επιλέγουν να γνωρίζουν την Σαμοθράκη, μόνο από το περίγραμμά της στον ορίζοντα.

Επειδή άπαντες οι επαγγελματίες του νησιού έχουμε περιέλθει σε τέλμα και η εξόντωση του Δήμου μας είναι η χαριστική βολή από την πολιτεία καλούμe άπαντες εντός και εκτός Σαμοθράκης να συμμετάσχουμε στις 9 Ιανουαρίου 2014 στις 17:30 στο Samothraki Village στη συνάντηση Συλλόγου Επαγγελματιών και  στις 10-1-14 στον Δήμο Σαμοθράκης για να συναποφασίσουμε την κλιμάκωση των διεκδικήσεών μας που τις θεωρούμε επιτακτικές για την βιωσιμότητα όλων μας.

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης
Γλήνιας Ιωάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου